Wat is er nieuw in WordPress 5.8

door 21 jul 2021Nieuws

WordPress 5.8 werd eerder vandaag uitgebracht en is de tweede grote release van 2021.

Deze nieuwe release komt met een aantal belangrijke nieuwe functies en verbeteringen. Deze wijzigingen introduceren nieuwe creatieve manieren om aan uw WordPress-website te werken.

In dit artikel delen we wat er nieuw is in WordPress 5.8 en welke functies je moet proberen na het updaten van je websites.

Nieuwe functies van WordPress 5.8 met screenshots

WordPress 5.8 is een belangrijke release en tenzij je een beheerde WordPress-hostingservice gebruikt, moet je de update handmatig starten.

Belangrijk: vergeet niet om een volledige WordPress-back-up te maken voordat u de update start.

Dat gezegd hebbende, hier is alles wat nieuw is in WordPress 5.8.

De nieuwe sjablooneditor

WordPress 5.8 wordt geleverd met een nieuwe functie genaamd de sjablooneditor. Het is een stap in de richting van het maken van een volledige sitebewerkingstool met behulp van de blokeditor.

U kunt een nieuw sjabloon maken door op de link ‘Nieuw’ onder het sjabloontabblad te klikken tijdens het bewerken van een bericht of pagina.

Maak een nieuwe sjabloon in de blokeditor

Opmerking: Sjablooneditor is een optionele themafunctie. Als u het tabblad Sjabloon niet kunt zien op het berichtbewerkingsscherm, betekent dit dat uw thema de functie niet ondersteunt.

WordPress zal u dan vragen om een ​​titel voor uw nieuwe sjabloon op te geven. Dit kan van alles zijn waarmee u de sjabloon gemakkelijk kunt identificeren voor later gebruik.

Sjabloonnaam toevoegen

Daarna schakelt WordPress over naar de sjablooneditor-modus. Hiermee kunt u niet-inhoudelijke gebieden bewerken en sitebrede blokken toevoegen aan uw sjabloon.

Modus voor sjablooneditor

WordPress 5.8 wordt geleverd met verschillende siteblokken waarmee u verschillende site-brede elementen aan uw nieuwe sjabloon kunt toevoegen.

 • Site-logo
 • Tagline van de site
 • Pagina Titel
 • Query-lus
 • Titel van bericht
 • Inhoud plaatsen
 • Post-datum
 • Post uittreksel
 • Uitgelichte afbeelding plaatsen
 • Berichtcategorieën
 • Tags plaatsen
 • Uitloggen
 • Paginalijst

De sjablooneditor in WordPress 5.8 is een themaspecifieke functie. Het gebruikt nog steeds de stijlen en het uiterlijk van uw WordPress-thema.

Als u volledige ontwerpcontrole wilt krijgen voor een aangepaste lay-out, dan is een veel betere tool een plug- in voor het bouwen van pagina’s zoals SeedProd . Het werkt ongeacht welk WordPress-thema je gebruikt, waardoor je volledige controle hebt over de lay-out.

Op blokken gebaseerde widget-editor in WordPress 5.8

Het widgets-scherm in WordPress gebruikt nu de blokeditor. Ga gewoon naar de pagina Uiterlijk »Widgets om de nieuwe widgets-ervaring uit te proberen.

Widgets als blokken in WordPress 5.8

Elk widget-klaar gebied in uw WordPress-thema verschijnt als een tabblad in de blokeditor. U kunt widgets als blokken toevoegen aan de zijbalken van uw website en gebieden waarop widgets zijn ingeschakeld.

Dit geeft je meer controle over widgets, omdat je nu blokken kunt gebruiken om aantrekkelijkere widgetgebieden te creëren. U kunt bijvoorbeeld knoppen toevoegen, kleuren kiezen, verschillende blokken groeperen en meer.

Blokken bewerken in widgetgebieden in WordPress 5.8

Je kunt nog steeds oudere widgets gebruiken door het Legacy Widget-blok aan een zijbalk toe te voegen.

Oude widgets toevoegen in WordPress 5.8

Afmelden voor het nieuwe widgetscherm

Sommige gebruikers willen misschien nog steeds het oudere Widgets-scherm gebruiken. Dit kan eenvoudig worden gedaan door de plug-in Classic Widgets te installeren en te activeren .

Na activering zal de plug-in eenvoudig het oudere klassieke widgets-scherm herstellen.

WordPress ondersteunt nu standaard WebP-afbeeldingen

WebP is een nieuw afbeeldingsformaat dat de bestandsgrootte van afbeeldingen met 25-34% verkleint dan PNG en JPEG zonder kwaliteitsverlies. Dit is een groot verschil en kan de snelheid en prestaties van elke website aanzienlijk verbeteren .

WordPress 5.8 ondersteunt nu standaard WebP-afbeeldingen. Dit betekent dat u uw WebP-afbeeldingen kunt opslaan en uploaden naar uw WordPress-website zonder een plug-in te gebruiken.

Sommige oudere webbrowsers ondersteunen echter geen WebP-afbeeldingen. Als veel van uw gebruikers niet-ondersteunde browsers gebruiken, kunt u overwegen een plug-in voor beeldcompressie te gebruiken.

Plug-ins voor beeldcompressie kunnen afbeeldingen converteren naar WebP-indeling en JPEG- of PNG-afbeeldingen weergeven als de fallback-optie. Raadpleeg onze tutorial over het toevoegen van WebP-afbeeldingen in WordPress voor gedetailleerde instructies .

Wijzigingen in de mediabibliotheek in WordPress 5.8

De WordPress -mediabibliotheek gebruikt geen oneindige scroll om afbeeldingen in de ‘Raster’-weergave te laden. In plaats daarvan ziet u nu een knop Meer laden om meer afbeeldingen te bekijken.

Laad meer knop in Mediabibliotheek

Een andere handige nieuwe verbetering is de mogelijkheid om de URL van het mediabestand te kopiëren bij het rechtstreeks uploaden via Media »Nieuwe pagina toevoegen.

Als u voorheen een afbeelding rechtstreeks in de mediabibliotheek toevoegde, moest u de afbeelding bewerken en vervolgens de afbeeldings-URL handmatig kopiëren.

Met WordPress 5.8 zie je nu een knop om de URL van het mediabestand te kopiëren en te gebruiken waar je maar wilt.

Kopieer de bestands-URL naar het klembord

Wijzigingen in de editor blokkeren in WordPress 5.8

In de blokeditor besteden WordPress-gebruikers het grootste deel van hun tijd aan het maken van inhoud. Elke WordPress-release brengt verbeteringen aan de blokeditor.

Hieronder volgen enkele van de nieuwe functies en verbeteringen in de blokeditor die u misschien wilt uitproberen.

Het Query Loop-blok in WordPress 5.8

Heb je ooit een aantal berichten op een WordPress-pagina of -post willen weergeven?

Voorheen moest je daarvoor plug-ins gebruiken, maar nu kun je het Query Loop-blok gebruiken om overal gemakkelijk een lijst met berichten, pagina’s of producten weer te geven.

Voeg eenvoudig het Query Loop-blok toe aan een bericht of pagina. U kunt kiezen uit een groot aantal lay-outs en de queryparameters configureren in de blokinstellingen.

Query Loop-blok in WordPress 5.8

Duotoonfilters voor afbeeldingen en mediablokken

WordPress 5.8 heeft Duotone-filters geïntroduceerd voor afbeeldingen en mediablokken zoals afbeeldingen, galerijen en omslagafbeeldingen.

Duotoonfilter toepassen op afbeeldingen in WordPress 5.8

Het wordt geleverd met een paar voorinstellingen en u kunt ook uw eigen voorinstellingen maken door de kleuren te kiezen die u wilt toepassen. Uw WordPress-thema kan ook hun eigen voorinstellingen bevatten die overeenkomen met themakleuren.

Duotoonfilters toegepast op een afbeelding in WordPress 5.8

Patroonaanbevelingen in het paneel Blok toevoegen

WordPress 5.8 zal nu patronen aanbevelen in het paneel Add block.

Als u bijvoorbeeld naar een gemeenschappelijk element zoekt, kan het patronen suggereren die dat blok gebruiken.

Patroonsuggesties in WordPress 5.8

Er zijn enkele nieuwe patronen beschikbaar en het eerste werk is gedaan voor integratie met de WordPress.org-patroonmap.

Selecteer eenvoudig bovenliggend blok in geneste blokken

Het selecteren van het bovenliggende blok in kolommen, groepen en andere geneste blokken was een beetje moeilijk.

WordPress 5.8 toont nu een altijd zichtbare bovenliggende blokkeringsknop in de werkbalk waarmee u deze snel kunt selecteren.

Bovenliggende blokkeringsknop in de werkbalk

Verbeterde lijstweergave in bloknavigatie

WordPress 5.8 wordt geleverd met een verbeterd lijstweergavepaneel met de volledige lijst met blokken in uw bericht of pagina. Dit maakt het gemakkelijker om te navigeren wanneer u met een complexere lay-out werkt.

Verbeterd lijstweergavepaneel in WordPress 5.8

Verbeterde selectietool met blokgrepen

WordPress 5.8 introduceert betere blokmarkering en een verbeterde selectietool. Het toont je een blokhendel zodat je blokken gemakkelijk op en neer kunt bewegen.

Better Select-tool met blokgrepen

Verbeteringen blokkeren in WordPress 5.8

WordPress 5.8 heeft veel verbeteringen voor bestaande blokken. Er zijn meer opties om tekst-, achtergrond- en linkkleuren te kiezen.

Meer kleuropties

U kunt nu de afstand tussen kolommen, dekking en andere blokken regelen.

Opvuloptie voor blokken

U kunt nu ook een achtergrondkleur met verloop gebruiken voor tabellen .

Achtergrondkleur met kleurovergang voor tabellen

Veranderingen onder de motorkap

WordPress 5.8 brengt veel veranderingen met zich mee voor ontwikkelaars om te verkennen en te gebruiken in hun eigen thema’s, plug-ins en projecten. Hier zijn enkele van de veranderingen onder de motorkap voor ontwikkelaars.

Een nieuw bestand met de naam theme.json kan nu door thema-ontwikkelaars worden gebruikt om blokinstellingen op één plek te configureren. Thema-ontwikkelaars kunnen het bijvoorbeeld gebruiken om kleuren te definiëren, voorinstellingen toe te voegen, te bepalen welke opties beschikbaar zijn voor een blok en meer. ( Zie details )

Thema-auteurs kunnen nu de lay-out en inhoudsbreedte globaal instellen in het theme.json-bestand. ( Zie details )

Contextbewuste filters om blokeditor-API’s te gebruiken op meerdere WordPress-beheerdersschermen. ( #52920 )

Het e-mailbericht in de WordPress-herstelmodus wordt nu alleen weergegeven wanneer e-mail kan worden verzonden. ( #52560 )

Het gebruik van het block.json-metadatabestand aanmoedigen als de canonieke manier om bloktypes te registreren. ( #53233 )

We hopen dat deze gids je heeft geholpen om te ontdekken wat er nieuw is in WordPress 5.8. We zijn vooral enthousiast over de nieuwe widget- en sjablooneditorfuncties.

Start een project NU