WordPress vs Joomla: een vergelijking en belangrijkste verschillen

door 03 aug 2021Nieuws

WordPress vs Joomla: een vergelijking en belangrijkste verschillen
WordPress is niet het enige modulaire contentmanagementsysteem (CMS) met een gevestigde basis en actieve community. Joomla is ook een gratis te installeren, open-sourceplatform dat gedijt op de ondersteuning van derden. Veel ontwikkelaars werken eraan om de mogelijkheden uit te breiden die verder gaan dan wat in de basissoftware is ingebouwd. Wanneer u echter naar WordPress versus Joomla kijkt, ziet u een aantal verschillen in functionaliteit, evenals verschillen in gebruikerservaring en technische vereisten.

WordPress versus Joomla: voor wie zijn ze bedoeld?

WordPress doet zijn uiterste best om het manusje-van-alles CMS te zijn. Wat we bedoelen is dat iedereen die een website nodig heeft, deze met WordPress kan bouwen. En over het algemeen met minimale ervaring. Het is misschien niet de meest geavanceerde website die er is, maar de tools zijn voor iedereen gemakkelijk toegankelijk en begrijpelijk via verschillende plug-ins en thema’s van derden.

Gebruikers zullen een milde leercurve vinden met WordPress, maar het duurt niet lang om verder te komen. U zult snel merken dat u berichten, pagina’s, thema’s, plug-ins en widgets als een professional gebruikt. Gebruikers die nog nooit een website hebben gehad, kunnen er relatief zeker van zijn dat ze zonder al te veel moeite een mooie WordPress-site hebben gebouwd.

Ook Joomla is een alles-voor-iedereen CMS. De ontwikkelingsgeschiedenis is veel anders dan die van WordPress, vooral omdat het vanaf het begin is gemaakt als een full-site CMS. WordPress begon als blogsoftware, dus functies en updates zijn nog steeds op die basis gebouwd. Beide zijn gebouwd op PHP, maar Joomla-gebruikers (vooral ontwikkelaars) hebben een veel traditionelere basis in die zin dat Joomla direct uit de doos kan worden gebruikt met HTML, CSS, JavaScript en PHP zonder de ” WordPress-manier ” te hoeven leren dingen.

Dat gezegd hebbende, Joomla voelt aan als een CMS dat beginners graag zouden gebruiken. De backend-interface is onhandig, de terminologie en berichten voor nieuwe gebruikers (binnen Joomla zelf) zijn barebones. Het installeren van modules en het werkend krijgen is veel technischer dan WordPress. Voor degenen met technologie en website-ervaring is er echter veel vrijheid in Joomla.

WordPress versus Joomla: gebruiksgemak

Hoewel WordPress een gematigde leercurve heeft voor nieuwe gebruikers, is de kern van de ervaring gebaseerd op bloggen. Wat betekent dat bijna elke functie op de een of andere manier kan worden teruggebracht tot het maken van een bericht of pagina. Thema’s en plug-ins breiden die functionaliteit eenvoudig uit. Joomla is altijd een CMS geweest dat bedoeld is voor site-ontwikkelaars, wat betekent dat nieuwe (niet-technische) gebruikers een grotere leercurve zouden hebben. Voor degenen met een achtergrond in traditionele informatica en webontwikkeling, heeft Joomla misschien zelfs een soepelere leercurve dan WordPress.

WordPress

Echt, WordPress is gemakkelijk te gebruiken. Het beheerdersdashboard is in de meeste opzichten eenvoudig en benadrukt de belangrijkste aandachtsgebieden (pagina’s, berichten, media, enzovoort) in de linkerzijbalk.

wordpress dashboard

Je moet wel leren waar bepaalde elementen zich bevinden, zoals verschillende instellingen, tools en menubewerking. Maar over het algemeen is de interface relatief intuïtief als je eenmaal weet waar die zijn en hoe je ze kunt openen.

Een van de moeilijkere aspecten van het gebruik van WordPress is ervoor te zorgen dat je de juiste reeks plug-ins hebt om je thema aan te vullen. Er zijn duizenden gratis thema’s en plug-ins in de WordPress.org- repository’s en nog meer premium-opties beschikbaar van externe ontwikkelaars.

Het maken van de juiste keuzes – en zelfs weten welke keuzes nodig zijn – kan even puzzelen zijn. Als je net een idee krijgt van WordPress, weet je misschien niet welke functies je site nodig heeft en welke plug-ins en thema’s die kunnen bieden. Dat wordt allemaal veel duidelijker en eenvoudiger als je maar even het platform hebt gebruikt en wat extern onderzoek hebt gedaan.

Voor typische gebruikers kunnen de meeste WordPress-functies met slechts een paar klikken worden uitgevoerd. Omdat de basis van het platform is gebaseerd op berichten en pagina’s , wordt de basisworkflow heel snel vertrouwd met slechts een paar variaties, afhankelijk van de taak.

Joomla

We willen graag zeggen dat Joomla het soort quick-to-learn workflow heeft dat WordPress biedt. Maar dat is gewoon niet het geval. In ieder geval voor veel gebruikers. Als u een gemiddelde internetgebruiker bent die een nieuwe website wil opzetten, is Joomla in het begin misschien niet zo logisch. (En nog een hele tijd daarna.) Als je al eerder websites hebt gebouwd en/of gecodeerd, zou Joomla niet zo moeilijk moeten zijn om op te pikken.

De backend zit echter niet intuïtief in elkaar. Het admin-paneel van Joomla heeft wel een snelmenu-zijbalk aan de linkerkant, zoals WordPress. Maar de meeste functies en hulpprogramma’s bevinden zich in het hoofdmenu en u opent deze via de vervolgkeuzelijst.

joomla beheerder

Bovendien wordt u tijdens de installatie gevraagd of u blogvoorbeeldgegevens wilt importeren. We raden u aan dat te doen. Daar vindt u het meeste oriëntatiemateriaal voor nieuwe gebruikers, opgezet als inhoud op uw nieuwe site.

joomla inhoud

Het is gewoon raar dat inhoud voor nieuwe gebruikers een optionele import is als voorbeeldgegevens. Het is geen intuïtieve manier om iemand kennis te laten maken met het Joomla-platform. Helemaal niet. De Joomla- gemeenschap heeft echter een aantal fantastische trainingsinhoud waarmee u Joomla kunt leren.

Met de tijd die we hebben besteed aan het leren en verkennen van Joomla, is het nooit echt soepel en vanzelfsprekend geworden om taken uit te voeren. De menu’s in Joomla zijn logisch (in tegenstelling tot WordPress), maar het is frustrerend om er doorheen te navigeren. U kunt pas op een nieuw menu-item klikken als u het huidige hebt gesloten.

Al met al is Joomla niet erg gemakkelijk te gebruiken. Het is zeker ontwikkelaarsvriendelijk, maar helemaal niet gebruikersvriendelijk.

WordPress versus Joomla: maatwerk

WordPress gedijt op maatwerk. Uitbreidbaarheid via plug-ins en thema’s zorgt voor onbeperkte keuzes op het gebied van ontwerp en functiesets. Zelfs een gebruiker zonder technische ervaring kan een WordPress-website starten en deze er min of meer professioneel uit laten zien zonder veel gedoe. Ook Joomla is gebouwd rond maatwerk. Maar niet voor de eindgebruiker. Als u een maker van inhoud of site-eigenaar bent zonder veel technische expertise of ontwerpervaring, kunnen de aanpassingsopties van Joomla zowel verwarrend als bijna onmogelijk te decoderen zijn.

WordPress

Door plug-ins en thema’s kan WordPress zijn wat je maar wilt. U kunt met een paar klikken e-commercefuncties toevoegen. U kunt een nieuwe tool voor het maken van pagina’s installeren voor meer geavanceerde opties via de Gutenberg-editor. En elk thema dat u installeert, heeft zijn eigen unieke set aanpassingsopties. Meestal worden deze geconsolideerd in de ingebouwde Theme Customizer.

wordpress aanpassen

Gebruikers met meer geavanceerde vaardigheden kunnen via deze pagina CSS toevoegen, of ze kunnen in de kern van WordPress-bestanden duiken en de PHP rechtstreeks bewerken. De bestandsstructuur is zo ontworpen dat eventuele aanpassingen afzonderlijk in een child-thema worden bewaard, zodat de basis die u aanpast er altijd is om naar terug te keren.

Op die manier (en vele andere) moedigt WordPress aan om te porren en te porren en te kijken wat het beste bij uw site past. Probeer verschillende thema’s, widgets en plug-ins om functies en ontwerp toe te voegen om te zien wat werkt en wat niet. Het resetten van de dingen naar hoe ze waren, kost maar een paar klikken, hoe dan ook.

Joomla

Joomla is ook een ongelooflijk aanpasbaar platform. Het heeft ook honderden sjablonen en thema’s en extensies om te installeren om uw site aan te passen. Je kunt ze downloaden van de officiële Joomla-repo die direct toegankelijk is vanaf het dashboard. Zowel ontwerp- als functionaliteit-add-ons zijn op dezelfde plaats te vinden, gescheiden per categorie.

joomla maatwerk

Het installeren ervan kost niet meer dan een paar klikken. U kunt vervolgens teruggaan naar het beheerdersdashboard om hun instellingen in te schakelen en aan te passen.

En hoewel je net zoveel vrijheid hebt als in WordPress, zijn de Joomla-opties en aanpassingen over het algemeen minder gebruiksvriendelijk en ingewikkelder om goed te krijgen. Als u ze op de site plaatst, kiest u vaak een “positie” -nummer dat geen voor mensen leesbare naam heeft. Daardoor en vanwege de manier waarop de inhoud op de site wordt weergegeven, duurt het enige tijd voordat dingen worden weergegeven waar u maar wilt. Om nog maar te zwijgen van het daadwerkelijk testen en implementeren van functies en hulpprogramma’s.

Joomla heeft heel veel kracht onder de motorkap en je kunt het aanpassen zoals je wilt of nodig hebt. Maar je zult er zeker voor werken met Joomla vs WordPress.

WordPress versus Joomla: publiceren

Het internet gaat over inhoud. En uw website gaat over het weergeven van uw inhoud. We moeten dus bespreken wat uw ervaring zal zijn op het gebied van het maken en publiceren van inhoud met WordPress versus Joomla. WordPress is een blogplatform in hart en nieren. Het is gebouwd om dit vanaf het begin te winnen. Het is eenvoudig en intuïtief. Iedereen kan zonder gedoe publiceren op de feed van zijn site of net zo gemakkelijk een statische pagina toevoegen. Joomla, aan de andere kant, is niet alleen gemaakt voor het publiceren van reguliere inhoud. En het laat zien. Elke pagina, elk bericht en elke opmerking op uw Joomla-site staat onder de kop Artikelen. Dit soort vertroebelt het publicatieproces genoeg dat het gewoon geen prettige ervaring is.

WordPress

WordPress 5.0 introduceerde de blokeditor. Door de klassieke WYSIWYG-editor te vervangen, kunnen makers van inhoud nu opties en instellingen beheren voor elke alinea (zelfs zin als ze dat willen), afbeelding, galerij of insluiten op de site. Hoewel de blokeditor niet iedereen in de favoriete nieuwe functie van de WordPress-gemeenschap is, is de interface gelikt, eenvoudig en gebruiken nieuwe en oude gebruikers het graag om inhoud te maken. Zowel qua blogposts als statische pagina’s.

wordpress-editor

Met verschillende berichttypes die in functie zijn afgebakend en gescheiden in de interface, is het gemakkelijk te begrijpen wat je aan het maken bent en hoe je het moet gebruiken. Berichten zijn voor reguliere inhoud. Pagina’s zijn voor statische inhoud die niet in de feed komt. U kunt aangepaste berichttypen gebruiken om functies zoals producten toe te voegen aan plug-ins zoals WooCommerce.

Het hele proces is eenvoudig en begrijpelijk binnen WordPress zelf. De  knop Nieuwe toevoegen onder  Berichten brengt je naar de editor, waarin de tekst van de tijdelijke aanduiding uitlegt wat je moet doen, en een grote, blauwe  knop Publiceren staat bovenaan. In datzelfde venster heb je de mogelijkheid om de permalink en meta-informatie van die inhoud aan te passen.

Joomla

In Joomla is het maken van inhoud technisch net zo eenvoudig als in WordPress. De publicatie-editor die Joomla gebruikt, is de TinyMCE, dezelfde editor die WordPress tot versie 5.0 gebruikte. Dus iedereen die daar bekend is (of met andere WYSIWYG-editors) zal zich meteen thuis voelen.

joomla artikel

Net als WordPress kun je hier je permalink bewerken (een  Alias ​​genoemd in Joomla), tags voor je artikel, of het artikel wordt weergegeven zoals weergegeven op je site, en verschillende andere machtigingen en opties zoals toegangsniveaus en weergave van metagegevens.

Een van de meer verwarrende en verwarrende delen van het Joomla-publicatieproces is dat u op dezelfde knop ( Nieuw artikel toevoegen ) in het kopmenu drukt om naar dezelfde editor te gaan om zowel regelmatig bijgewerkte bloginhoud te maken (zoals berichten in WordPress) en statische pagina’s (Pagina’s in WP). De categoriefunctie in Joomla houdt deze gescheiden.

Afhankelijk van de modules en extensies die uw site heeft geïnstalleerd (die we vermeldden in het gedeelte Aanpassing hierboven), bepaalt de categorie die u kiest waar deze inhoud wordt weergegeven. U kunt inhoud in uw blog hebben door bijvoorbeeld Blogposts te kiezen  , als u een module bij de hand hebt om deze weer te geven. Je hebt misschien een zijbalk met een eenvoudig bericht door een categorie Zijbalkberichten te maken en aan te passen  . Of u heeft misschien een eenvoudige  categorie Hoofdinhoud met uw bestemmingspagina, de pagina ‘Over ons’, het contactformulier en andere.

En ze worden allemaal gemaakt en beheerd vanuit deze enkele tool. Dit is ongelooflijk krachtig. En het is eigenlijk best simpel. Maar het is lastig om in de praktijk te gebruiken, omdat het opzetten van een site met de juiste categorieën om alle inhoud aan te passen aan alle modules niet zo eenvoudig is als bijvoorbeeld WordPress-taxonomieën .

Voor sites die geen reguliere inhoud publiceren (of daarvoor een ander platform gebruiken), zijn de publicatietools van Joomla misschien precies wat je nodig hebt om dingen georganiseerd te houden.

Conclusie

Uiteindelijk zijn we van mening dat WordPress vs Joomla neerkomt op de technische ervaring van de eindgebruiker en wat voor soort site ze nodig hebben. Voor nieuwe site-eigenaren zonder website-ervaring is WordPress verreweg de winnaar van deze onderlinge confrontatie. Het doet alles en de leercurve is veel lager. Bovendien is het ecosysteem en de ondersteuning van derden fenomenaal. Iedereen, van nieuwe gebruikers tot ervaren ontwikkelaars, kan in WordPress graven en hun niche vinden.

Joomla daarentegen is zeer geschikt voor de ervaren ontwikkelaar. Nergens zo gebruiksvriendelijk als WordPress, Joomla geeft u volledige controle over het geheel van uw site. En het doet dit op de standaardmanier, niet op de “WordPress-manier”. Voor iemand die uit een bootcamp- of computerwetenschappelijk programma komt, is Joomla misschien waar je je meer op je gemak voelt, omdat het absoluut een meer utilitair platform is. Voor makers van inhoud die het dagelijks zullen gebruiken om nieuws of blogs naar buiten te brengen, is Joomla niet de beste. Maar voor sites die het niet gebruiken om nieuwe inhoud te maken en worden beheerd door ontwikkelaars, heeft Joomla veel te bieden. Als je weet hoe je dat moet doen.