Wat komt er in WordPress 5.8 (functies en screenshots)

door 09 jul 2021Nieuws

WordPress 5.8 bèta is uit met een verwachte releasedatum van 20 juli 2021. Het wordt de tweede grote release van het jaar en wordt geleverd met veel nieuwe functies en verbeteringen.

We hebben de ontwikkeling op de voet gevolgd en de nieuwe functies op onze testsites uitgeprobeerd.

In dit artikel laten we je zien wat er in WordPress 5.8 komt met functies en screenshots.

Een voorproefje van de aanstaande release van WordPress 5.8

Opmerking: je kunt de bètaversie uitproberen op je computer of in een testomgeving met behulp van de WordPress Beta Tester- plug-in.

Introductie van de sjablooneditor

WordPress 5.8 wordt geleverd met de nieuwe sjablooneditor. Het is een stap in de richting van het maken van een volledige tool voor het bewerken van sites met behulp van de blokeditor, wat betekent dat je kunt verwachten dat het met toekomstige releases beter zal worden.

Met de sjablooneditor kunt u sjablonen voor uw WordPress-website maken en opslaan en deze later voor elk bericht of elke pagina gebruiken.

Een nieuwe sjabloon maken

Door over te schakelen naar de sjablooneditor kunt u Site Editing-blokken toevoegen. Er zijn een aantal essentiële blokken beschikbaar, waaronder:

 • Site-logo
 • Tagline van de site
 • Pagina Titel
 • Query-lus
 • Titel van bericht
 • Inhoud plaatsen
 • Post-datum
 • Post uittreksel
 • Uitgelichte afbeelding plaatsen
 • Berichtcategorieën
 • Tags plaatsen
 • Uitloggen
 • Paginalijst

Verschillende sitebrede editorblokken zijn geïntroduceerd in WordPress 5.8

De functie is optioneel, thema-ontwikkelaars en gebruikers kunnen deze eenvoudig uitschakelen.

De sjablooneditor vertrouwt nog steeds op uw WordPress-thema en erft zijn stijlen.

Voor een flexibelere aanpak kunt u SeedProd proberen , waarmee u aangepaste bestemmingspagina’s kunt maken, ongeacht welk WordPress-thema u gebruikt.

Blokken als widgets

Een andere grote stap in de richting van een volledige site-editorervaring is de nieuwe interface voor blokken als widgets.

Gebruikers hebben toegang tot de nieuwe widget-ervaring door de Customizer te gebruiken of door de pagina Vormgeving »Widgets te bezoeken .

Blokken toevoegen als widgets in WordPress 5.8

Blokken als widgets zullen de flexibiliteit van de blokeditor naar uw WordPress-zijbalkwidgets brengen. U kunt kleuren, spaties, typografie en andere ontwerptools gebruiken zonder plug-ins te installeren.

Nieuwe widgets-pagina

Er is zelfs een Widgets-blok waarmee je de klassieke widgets kunt gebruiken die nog niet als blokken beschikbaar zijn.

Nog niet klaar om de stap te zetten?

Maak je geen zorgen, je kunt deze nieuwe functie uitschakelen door de Classic Widgets- plug-in te gebruiken. Installeer en activeer eenvoudig de plug-in en het zal de nieuwe Widget Blocks-functie uitschakelen.

WebP-afbeeldingen komen naar WordPress

WebP is een nieuwe bestandsindeling voor afbeeldingen die op internet kunnen worden gebruikt. Door het WebP-beeldformaat te gebruiken, zullen uw afbeeldingen 25-34% kleiner zijn in bestandsgrootte dan PNG en JPEG zonder kwaliteitsverlies.

Momenteel ondersteunt WordPress geen WebP-afbeeldingen en zien gebruikers een fout wanneer ze een WebP-afbeelding proberen te uploaden.

WebP afbeelding upload fout

Met WordPress 5.8 kun je WebP-afbeeldingen uploaden naar je WordPress-website zonder plug-ins te gebruiken.

Een nadeel is echter dat het de afbeelding niet automatisch vervangt door JPEG of PNG als een gebruiker een niet-ondersteunde browser gebruikt.

Als de meerderheid van uw gebruikers een niet-ondersteunde browser gebruikt, wilt u misschien toch een plug-in voor beeldcompressie gebruiken.

Zie ons artikel over het correct toevoegen van WebP-afbeeldingen in WordPress voor meer informatie .

Editor-verbeteringen in WordPress 5.8

Het blok editor scherm is waar de gebruikers het grootste deel van hun tijd aan het creëren van content. Elke WordPress-release wordt geleverd met veel verbeteringen, bugfixes en nieuwe functies om de bewerkingservaring te verbeteren.

Hieronder volgen enkele van de editorverbeteringen in WordPress 5.8.

Selecteer eenvoudig bovenliggend blok in geneste blokken

Met geneste blokken zoals kolommen en groepen kunt u eenvoudig blokken groeperen. Soms wordt het echter moeilijk om het bovenliggende blok binnen een genest blok te selecteren.

WordPress 5.8 toont nu een altijd zichtbare bovenliggende blokkeringsknop in de werkbalk.

Bovenliggende blokkeringsknop in de werkbalk

Verbeterde lijstweergave

WordPress 5.8 wordt geleverd met een verbeterd lijstweergavepaneel. Het toont je de volledige lijst met blokken in je bericht of pagina.

Dit zou het voor gebruikers gemakkelijker maken om naar een specifiek blok te gaan in complexere lay-outs. Als u bijvoorbeeld meerdere alinea’s in een specifieke kolom heeft, kunt u navigeren met behulp van het lijstpaneel.

Verbeterd lijstweergavepaneel in WordPress 5.8

Verbeterde selectietool met blokgrepen

Het selectiegereedschap zal nu een betere blokomtrek tonen met een handvat om blokken op en neer te bewegen.

Better Select-tool met blokgrepen

In WordPress 5.8 merk je ook een betere blokmarkering als je je muis over verschillende blokken beweegt.

Nieuwe duotoonfilters voor afbeeldingen en mediablokken

Een andere opwindende aankomende functie in WordPress 5.8 zijn de Duotone-filters. U kunt deze filters gebruiken voor uw mediablokken zoals afbeeldingen, galerijen en omslagafbeeldingen.

Duotoonfilters gebruiken in WordPress 5.8

Het wordt geleverd met een paar voorinstellingen en u kunt ook uw eigen voorinstellingen maken door de kleuren te kiezen die u wilt toepassen.

Duotoonfilters toegepast op een afbeelding in WordPress 5.8

WordPress-thema’s kunnen ook hun eigen voorinstellingen toevoegen om overeen te komen met themakleurenschema’s.

Patroonsuggesties in het paneel Blok toevoegen

Als u het paneel Blok toevoegen gebruikt als u naar een blok zoekt, zal de editor ook patronen voorstellen die u direct kunt toevoegen. Er zijn enkele nieuwe patronen beschikbaar en het eerste werk is gedaan voor integratie met de WordPress.org-patroonmap.

Patroon suggesties

Verbeteringen aan bestaande blokken

Er zijn verschillende verbeteringen aan bestaande blokken. Bijvoorbeeld meer kleuropties om tekst-, achtergrond- en linkkleuren te kiezen.

Meer kleuropties

Er is een nieuwe optie om de opvulling tussen kolommen aan te passen.

Kolomafstand aanpassen

U kunt ook een verloopachtergrond kiezen voor een tafelblok.

Achtergrondkleur met kleurovergang voor tabellen

Onder de motorkap verandert

WordPress 5.8 brengt ook veel veranderingen met zich mee voor ontwikkelaars om te verkennen en te gebruiken in hun eigen thema’s, plug-ins en projecten.

Hieronder volgen enkele van deze veranderingen onder de motorkap.

WordPress stopt eind dit jaar de ondersteuning voor Internet Explorer. 5.8 heeft de meeste veranderingen die daarvoor nodig zijn samengevoegd. ( Zie details )

Contextbewuste filters om blokeditor-API’s te gebruiken op meerdere WordPress-beheerdersschermen. ( #52920 )

Het e-mailbericht in de WordPress-herstelmodus wordt nu alleen weergegeven wanneer e-mail kan worden verzonden. ( #52560 )

We hopen dat dit artikel je een idee heeft gegeven van wat er in WordPress 5.8 komt. Laat ons weten welke functies u interessant vindt en wat u zou willen zien in een toekomstige WordPress-release.

Start een project NU